Frankrijk en de Bossanova

Frankrijk en de Bossanova

In 1959 kwam de film “Black Orpheus” uit. De film speelt in de favela’s van Rio en bevatte muziek van onder andere Carlos Jobim en Joao Gilberto. Voor veel Europeanen en Noord-Amerikanen was dit een eerste kennismaking met de Bossanova. 

De film werd geregisseerd door de Fransman Marcel Camus en won een Gouden Palm in Cannes. 

Wellicht om die reden vond de film niet alleen in New York weerklank bij jazzmusici, ook in Frankrijk inspireerde hij veel chansonniers. 

Al in 1962 maakten zowel  Serge Gainsbourg als Sacha Distel een album met op Jobim geïnspireerde muziek. Aznavour componeerde in 1960 “Rendez-vous a Brasilia”.

Georges Moustaki vertaalde Aguas de Março. Claude Nougaro gaf “O que sera” van Chico Buarque een geheel nieuwe tekst (“Ah, tu verras”). 

Met enig zoeken vind je ook bossanova gezongen door Brigitte Bardot, Juliette Gréco, Jeanne Moreau. 

Frazz speelt een aantal chansons van Braziliaanse oorsprong: Eaux de Mars, Samba a une note, Fais comme l’oiseau, (zelfs Michel Fugain leende uit Brazilie!), Samba d’ Eté en niet te vergeten het door Brigitte Bardot bekend geworden “Tu Veux ou tu veux pas!”. 

Eind jaren ’60 was er zelfs een aparte stroming van “Bossa Française”. Het bekendste lied uit deze tijd is “La Rua Madureira” van de Fransman Nino Ferrer. Dit nummer zit uiteraard in ons repertoire.

Share: